11.9.2012

Helpotuksen huokaus!

Kävin tänään Caron kanssa kontrollikäynnillä eläinklinikalla tassussa olleen patin takia. Carohan rupesi lievästi ontumaan maanantaina 20.8. ja pari päivää sen jälkeen löysin oikean takajalan ulommaisen varpaan vierestä patin. Caro aristi tuota kohtaa ja leikkelin siitä karvat pois, jolloin varpaasta paljastui selkeä patti. Sen vuoksi käytin ketun 23.8. eläinlääkärissä, eli meidän vakkarilääkärin, Sanna Aallon luona. Kokeilimme neulalla "puhkaista" pattia, mutta sieltä tuli vain verta. Ultrassa kuitenkin näkyi, että patissa on vähän nestettä. Tällaisen diagnoosin kanssa lähdimme klinikalta kotiin:

Otj dig V läpimitaltaan n. 1 cm patti, aristaa. Sisältää vähän nestettä, tulehtunut. Mahdollisesti kasvain, mutta furunkkelikin mahdollinen, vain paikka outo, ja alaosassa pieni kasvainmainen ulkonema. Antibiootti 3 viikoksi. 

- Jos patti kasvaa tai muuttuu, leikkaus heti = varpaan poisto
- Ellei ole selvästi parempi 1,5-2 vko päästä, kontrolli silloin
- Jos paranee koko ajan hyvin, kontrolli 3 viikon päästä

Sannan mukaan tuo patti oli niin vaikeassa kohdassa, ettei kasvaimen toteaminen koepalalla ole kovin helppo homma. Voin sanoa, että tuli ihan karmea fiilis Caron puolesta,  kasvain siis tarkoittaisi koko varpaan poistoa. Annoin Carolle kipulääkettä (Rimadyl) kolmen päivän ajan ja siinä ajassa lievä ontuminen hävisi, eli patti rupesi selkeästi paranemaan. Puristin sitä myös muutama päivä eläinlääkärillä käynnin jälkeen ja patista tuli hieman ihan vaaleaa liisterimäistä mönjää pois (ennen puristamista patin pinta ikään kuin "repesi" itsestään). Antibioottikuurin myötä patti alkoi painua pois. Tänään kävimme tosiaan kontrollissa ja tällaisen diagnoosin saimme:

Otj pattikontrolli. Patti nyt poissa, vähän arpea jäljellä. 3-4 pv käynnin jälkeen aukesi ja ulos tuli ilmeisesti märkäeritettä (omistajan kuvauksen mukaan). Nyt siis ja aristamaton. Ota tarvittaessa yhteyttä, jos patti uusii. Syötä antibioottikuuri loppuun.

On vaikea sanoa, mikä patin aiheutti. Voi olla, että varpaan reunaan on mennyt tikku ja sen tulehtuminen aiheutti patin ihon alle. Tärkeintä on kuitenkin se, että patti on hävinnyt ja Caro voi pitää varpaansa tallessa :) Nyt palaamme takaisin agilitykentille ja seuraan samalla, ettei patti tule takaisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti