29.7.2014

Sintti ja oikean takajalan lonkan nivelside- ja rustovamma

Sintin epäonni jatkuu, ja voin sanoa, että on hirveä harmistus päällänsä tuon koiran takia. Kävimme viime viikon keskiviikkona, 23.7., ortopedi Juha Kallion luona Tampereella kontrollissa. Tarkoituksena oli siis tsekata vasemman takajalan polven nuljuluun murtuman tilanne. Juha tutki Sintin, ja etupää on nyt hyvässä kunnossa. Vasen hauislihas kirraa pikkaisen, mutta on jo lähestulkoon normaali, oikea hauislihas venyy hyvin. Vasemmassa takajalassa ei ollut mitään ihmeellistä, eli Sintti ei arkonut sitä ja Juha sanoi jo siinä vaiheessa että nuljuluun murtuma on luultavasti luutunut hyvin. Oikea takajalka olikin sitten kipeämmän oloinen lonkan kohdalta ja päädyimme ottamaan lonkkakuvat + tarkistamaan samalla nuljuluun murtuman tilanne. Sintti siis rauhoitettiin. 

Röntgenkuva osoitti, että nuljuluun murtuma on parantunut ja luutunut oikein hyvin, siinä ei näkynyt tuoretta luukudosta tai turvotusta. Pitkä lepojakso on siis tuottanut tulosta eikä nuljuluu ole enää "ripsahdellut rikki" puoleen vuoteen. Tämä ilo muuttui nopeasti kuitenkin huoleksi, sillä loitonnettuna otettu röntgenkuva osoitti voimakkaan löysyyden oikean takajalan lonkassa ja se aiheuttaa reisiluun pään luksoitumisen pitkälle ulos lonkkamaljasta. Sintillä on siis oikeassa lonkkanivelessä nivelside- ja rustovamma, minkä vuoksi reisiluu pääsee luksoitumaan pois lonkkamaljasta. Kallion mukaan esimerkiksi kova törmäys tai voimakas liukastuminen voi aiheuttaa tuollaisen nivelside- ja rustovamman. Ainoa tapaus, joka tähän voisi sopia on muutaman viikon takainen yhteenotto Vanin kanssa. Vani siis kävi Sintin päälle sisällä ja en ehtinyt heti niiden väliin. Tuosta yhteenotosta reilun viikon jälkeen Sintti repi oikean lonkan päältä isolta alueelta karvoja pois. Ajattelin, että tuo johtui yhteenotosta tulleista ruvista. Meidän fyssari Maarit huomasi lonkan lonksumisen edelliskäynnillä ja muutenkin Sintin liikkeisiin tuli tuon yhteenoton jälkeen epämääräisyyttä, eli se kyllä saattaisi olla syynä tähän vammaan. 

Käytännössä tämä tarkoittaa siis sitä, että Sintin liikkumista joudutaan taas kontrolloimaan ja tokon harrastaminen on jätettävä jälleen joksikin aikaa. Harmittaa ihan hirveästi Sintin puolesta, kun se ei pääse elämään kunnollista ja vauhdikasta koiranelämää. Toisaalta, saatiinhan me kuntoon yksi murtumakin joten eiköhän tässä nivelside- ja rustovammastakin selvitä. Vaiva on valitettavasti vain sellainen, joka ortopedin mukaan aika väistämättömästi johtaa nivelrikkoon. Sintti sai ensimmäisen Cartrophen -pistoksen samalla käynnillä ja kolme seuraavaa pistosta annan 5-7 päivän välein. Lisäksi saimme Meloxoral-tulehduskipulääkityksen 2 viikon ajaksi. Alla vielä koko hoitokertomus:

"Sintti toipui kevään mittaan hyvin, liikuntaa kontrolloitiin ja harrastuksia jatkettiin varoen. Muutama viikko sitten liikuntakyky heikkeni äkillisesti sen jälkeen, kun Sintti oli ottanut yhteen toisen koiran kanssa. Muutama päivä yhteenoton jälkeen Sintti oli nyppinyt karvaa oikeasta reidestä lonkkanivelen päältä. Liikkuminen on muuttunut kankeaksi, lantion alueen lihakset aristavat ja myös etujalkojen lihakset ovat alkaneet rasittua.

Ontumatutkimuksessa vasemman polven ulompi nuljuluu ei enää arista, eikä tällä alueella ole turvotusta. Kipu paikallistuu oikean reiden ja lantion lihasten ja oikean lonkan tunnusteluun.

Sintin lonkat ja vasen polvi röntgenkuvattiin rauhoituksessa. Vasemman polven vaurioitunut nuljuluu on parantunut ilmeisen hyvin, koska nuljuluun alueella ei ole tuoretta luukudosta tai turvotusta. Normaalissa lonkkakuvissa ei erotu poikkeavaa, mutta lonkkaniveliä tunnustellessa oikea lonkkanivel erottuu voimakkaasti löystyneenä ja nivel krepitoi rustovaurion seurauksena. Kevyt loitonnus aiheuttaa reisiluun pään luksoitumisen pitkälle ulos lonkkamaljasta. Nivel on huomattavasti löysempi vasempaan verrattuna, vaikka nivelten rakenne on symmetrinen röntgenkuvassa. Loitonnettuna otettu röntgenkuva tuo voimakkaan löysyyden esille.

Ontuman aiheuttaa nyt oikean lonkkanivelen nivelside- ja rustovamma. Nivelen löysyyden takia Sintti kontrolloi lonkan liikettä lantion lihaksilla (lonkan koukistajilla) ja pitää lonkkanivelen liikelaajuuden pienenä. Nivelen turvotus ja tulehdusreaktio pahentavat löysyyttä.

Hoitoon aloitetaan tulehduskipulääkitys ohjeen mukaan ja Cartrophen -nivelrikkolääkitys nivelen rustovaurion takia. Tärkeintä jatkohoidossa on liikunnan kontrollointi niin, että vaurioituneiden nivelsiteiden sallimaa löysyyttä ei provosoida liian rajulla liikunnalla eikä Sinttiä saa myöskään liikuttaa väsyneenä. Parasta toipumiselle on "punttisalityyppinen" hidas ja kontrolloitu lihastreeni heti akuutin kivun helpotettua. Tavoitteena on saada nivelen kipu ja tulehdusreaktio asettumaan ja lonkkanivel toimimaan normaalisti sen aikaa, kunnes nivelsiteet alkavat parantua ja nivelen toiminta kohenee sidekudostumisen myötä.

Jumppaa, venyttelyä ja liikuntaa kannattaa suunnitella eläinfysioterapeutin kanssa jo viikon - parin kuluttua.


Soita voinnista viimeistään kuukauden kuluttua, niin suunnitellaan jatkoa voinnin ja hoitovasteen perusteella."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti